Ο πύραυλος Ariane 5: Η πτήση του VA-256, είναι έτοιμη για εκτόξευση τον Δεκέμβρη του 2021. Μέσα του, ο πύραυλος περιέχει το James Webb Space Telescope, που το έβάλε τότε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Γη. Για ένα παλαιότερο άρθρο μας για το James Webb Space Telescope δείτε εδώ.
Το Ariane 5 είναι ένας πύραλος της ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Εταιρεία). Είχε περίπου 82 επιτυχημένες εκτοξεύσεις μεταξύ των ετών 2003 και 2017. Σκοπός του ήταν η τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιές γύρω από τη Γη.
Τον Απρίλιο του 2023 προώθησε τον δορυφόρο JUICE προς τον πλανήτη Δία. Μετά από αυτόν τον δορυφόρο, ο Ariane 5 πήρε σύνταξη και παραχώρησε τη δουλειά του στον καινούριο δορυφόρο Ariane 6, πoυ ελπίζουμε να είναι όσο άξιος όσο ήταν ο προκάτοχος του.
Αξιοσημείωτες εκτοξεύσεις του πυραύλου Ariane 5 είναι οι επόμενες:
1. 1996, Cluster I, πύραυλος 501.
Κατέληξε σε αποτυχία, ο πύραυλος εξερράγει μερικά δευτρερόλεπτα μετά την εκτόξευση.
Ο Ariane 5 μετέφερε 4 δορυφόρους που θα γύριζαν γύρω από τη γη, για να μελετήσουν σε 3 διαστάσεις το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και το πως ο ηλιακός άνεμος επηρρεάζει τη γη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο δημιουργούν το βόρειο σέλας, και το aurora australis.
Δυστυχώς, η πτήση 501 του Ariane 5 κατέληξε σε αποτυχία.
Ο δορυφόρος ξαναφτιάχτηκε και το Cluster II εκτοξεύθηκε επιτυχώς το 2004 από έναν πύραυλο Σογιούς από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
2. 1999, XMM-Newton, πύραυλος 504.
Το XMM-Newton είναι ένας δορυφόρος που παρατηρεί αστρονομικές πηγές στις ακτίνες Χ. Αρχικά ήταν κατασκευασμένο να ζήσει μόνο 10 χρόνια. Αυτή τη στιγμή (2024) έχει αποφασιστεί να κρατηθεί ζωντανό μέχρι το 2026.
Ανάμεσα στις αστρονομικές πηγές που παρατήρησε ήταν και σμήνη γαλαξιών, που παρουσιάζοναι σε μία ιστορία της ομάδας ΝΑΙ.
Η εκτόξευση του XMM-Newton από τη γαλλική Γουιάνα φαίνεται στο επόμενο βίντεο:
3. 2002, Envisat, πύραυλος 511
Ο Envisat ήταν ένας μεγάλος δορυφόρος που παρατηρούσε τη Γη. Είναι ανενεργός από το 2012. Ακόμα περιφέρεται γύρω από τη Γη και θεωρήται ένα από τα ‘διαστημικά’ σκουπίδια που περιφέρονtαι γύρω από τη Γη. Οι διαστάσεις του είναι (23 x 10 x 5) μέτρα. Όσο ήταν ενεργός, βοήθησε στη μελέτη της ατμοσφαιρικής χημείας, της ελάττωσης του όζοντος, της βιολογίας των ωκαιανών, της θερμοκρασίας των ωκεανών και πολλά άλλα.
4. 2004, Rosetta, πύραυλος 518
H Rosetta έφυγε το 2004 από τη Γη για να πάει σε ένα ραντεβού με τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko (67P). Περίπου 10 χρόνια κράτησε το ταξίδι του για να πάει στο ραντεβού του!
Έφτασε στο ραντεβού του το 2014. Έριξε πάνω στον κομήτη ένα κουτί με τo ελληνικό όνομα ‘φίλη’ (philae).
Ο Έλληνας συνθέτης Vangelis αποθέωσε αυτήν την συνάντηση με τη δημιουργία του:
Το προηγούμενο βίντεο δείχνει όλη τη διαδρομή της Rosetta μέχρι τον κομήτη και την τοποθέτηση της ‘φίλης’.
5. 2009, Herschel + Planck, πύραυλος 546
Δύο δορυφόροι εκτοξεύθηκαν συνχρόνως το 2009 από τον Ariane 5.
Ο Herschel ήταν το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπειο στο υπέρυθρο μέχρι το 2021 που έγινε η εκτόξευση του James Webb Space Telescope (JWST). Ο δεύτερος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε μαζί με τον Herschel ήταν ο Planck. Βοήθησε την παρατήρηση του κοσμικού υποβάθρου. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι απαραίτητες για την κατασκευή κοσμολογικών μοντέλων που προσπαθούν να εξηγήσουν τη αρχή και τέλος του σύμπαντος.
Και οι δύο δορυφόροι έζησαν μέχρι το 2013.
6. 2018, Bepi Colombo
Αυτή η αποστολή θα μελετήσει τον πιό κοντινό στον Ήλιο πλανήτη. Θα βρει τα χαρακτηριστικά του μαγνητικού πεδίου του Ερμή. Εκτοξεύθηκε το 2018 και θα φτάσει στον Ερμή το 2025.
Μία απολαυστική ιστορία της ομαδας ΝΑΙ που αναφέρεται στον Ερμή και τον Bepi Colombo μπορείτε να βρείτε εδω.
8. 2021, James Webb Space Telescope
Το κυρίως κάτροπτο του JWST συγκρίνεται με το ύψος των ανθρώπων. Το κάτροπτο έχει διάμετρο 6.5 μέτρα. Αποτελείται από 18 επιμέρους μικρά κάτοπτρα. Όλα έχουν επικάλυψη με χρυσό.
Αρχικά είναι σχεδιασμένο να ζήσει 10 χρόνια.
Μία φωτογραφία που δείχνει πως ήταν πακεταρισμένο το JWST μέσα στον πύραυλο έτοιμο γιά την εκτόξευση είναι η επόμενη:
9. 2023, JUICE
JUICE είναι η ευρωπαϊκή αποστολή που εκτοξεύθηκε το 2023 για τον Δία. Θα φτάσει στον Δία γύρω στο 2031. Για περισσότερες λεπτομέρειες και ένα όμορφο κοκτέιλ προς τιμή του JUICE δείτε ένα παλιό μας άρθρο.
Ένα αξιόλογο βίντεο που αξίζει την προσοχή σας είναι το επόμενο:
Στο συγκεκριμένο βίντεο, υπάρχει η δυνατότητα να μπουν ελληνικοί υπότιτλοι. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στον υπολογιστή του καθενός.
Η αντίστροφη μέτρηση, όπως ακούγεται στο βίντεο γίνεται στα γαλλικά.