Captain GG
Δεν είναι η δουλειά του καπετάνιου πολύ απαιτητική; Είναι ο μοναδικός κυβερνήτης ενός πλοίου, μιας αποστολής (στο φεγγάρι, για παράδειγμα). Είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη ζωή όλων των ανθρώπων και το ακέραιο όλων των αντικειμένων που επιβαίνουν στο σκάφος ή συμμετέχουν στην αποστολή που κυβερνεί.
Μα μπορείτε να φανταστείτε όταν το σκάφος που επιβαίνει και κυβερνά μεταφέρει υγρό πετρέλαιο; Σε αυτήν την περίπτωση το πλοίο φαίνεται να είναι σαν ένα βαρελότο που επιπλέει. Αυτός δεν είναι υπεύθυνος για τη ζωή όλων των ανθρώπων που ταξιδεύουν με το καράβι; Επίσης, είναι υπεύθυνος να φτάσει το φορτίο που μεταφέρει ανέπαφο στον προορισμό του. Αν του ξεφύγει πετρέλαιο στη θάλασσα και δημιουργηθεί πετρελαιοκηλίδα, θα γίνει περιβαλλοντική καταστροφή και ίσως γεμίσουν οι παραλίες μαύρη πίσσα.
Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται αυτό το σενάριο του ΄πλεούμενου βαρελότου΄, χρειάζεται να σκεφτούμε όλους αυτούς τους κοσμοναύτες που εκτοξεύονται με τους πυραύλους των διαστημικών εταιρειών. Πόση σκληρή εκπαίδευση χρειάζεται ένας άνθρωπος για να εκτοξευθεί με έναν πύραυλο; Η επόμενη εκτόξευση ανθρώπων θα γίνει μάλλον το 2025. Ο προορισμός είναι η Σελήνη. Η αποζημίωση των κοσμοναυτών για την σκληρή εκπαίδευση τους είναι ότι βλέπουν τη Γη από τη Σελήνη ξέροντας ότι έχουν ταξιδέψει περίπου 384.000 χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Η αποζημίωση και η ευχαρίστηση ενός καπετάνιου που γυρίζει όλες τις θάλασσες της Γης είναι σίγουρα διαφορετική.
Ο καπετάνιος ενός πλοίου εκτελεί διάφορες υπεύθυνες και αναγκαίες δουλειές που θα παρουσιαστούν στο καράβι όσο ταξιδεύει. Μπορεί να γίνει πυροσβέστης. Μπορεί να εκτελέσει χρέη ιερέα και να παντρέψει ζευγάρια. Μπορεί να χορηγήσει ενδοφλέβια μορφίνη για την ανακούφιση του πόνου.
Όποτε χρειαστεί, θα μάθουμε πολλά από τα ταξίδια του. Για παράδειγμα, αυτός έχει συναντήσει τις δύο τεράστιες χωματερές με πλαστικά σκουπίδια που επιπλέουν στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο Τσαρλς Μουρ, πρώην ναυτικός, βρήκε τυχαία τη θάλασσα των σκουπιδιών, το 1997 περίπου από το Λος Άντζελες στη Χαβάη. Δυστυχώς, σύριγγες, αναπτήρες και οδοντόβουρτσες έχουν βρεθεί μέσα στο στομάχι νεκρών πουλιών, που καταπίνουν τα αντικείμενα αυτά περνώντας τα για τροφή. Άρα είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προσέχουμε να μην ρίχνουμε πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα.
Ο Captain GG μας βοηθάει να καταλάβουμε θέματα ναυσιπλοΐας που πολλές φορές χρησιμοποιούν τα άστρα, κατασκευάζοντας όργανα ναυσιπλοΐας. Μας φέρνει λιχουδιές και ενδιαφέροντα ευρήματα από τα ταξίδια του.
Δρ. Ειρήνη Σακελλίου