Το Άστρο των Χριστουγέννων, γνωστό και ως το Άστρο της Βηθλεέμ, αποτελεί μέρος της ιστορίας της Γέννησης του Ιησού, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση. Σύμφωνα με αυτήν, ένα φωτεινό άστρο εμφανίστηκε στον ουρανό, οδηγώντας τους Τρεις Μάγους ή Σοφούς στον τόπο γέννησης του Ιησού στη Βηθλεέμ.

Υπάρχει όμως κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει επιστημονικά αυτό το φαινόμενο; Μέσα στη Βίβλο δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να ήταν, αλλά η επιστήμη έχει προτείνει μερικά πιθανά σενάρια που να το εξηγούν.

Υπερκαινοφανής αστέρας: Ορισμένοι αστρονόμοι προτείνουν ότι το Άστρο των Χριστουγέννων θα μπορούσε να ήταν ένας υπερκαινοφανής αστέρας. Δηλαδή, να ήταν ένας αστέρας που εκρήγνυται ξαφνικά στον ουρανό με μεγάλη φωτεινότητα. Στα τελευταία στάδια της ζωής τους, τα πολύ μεγάλα αστέρια εκρήγνυνται και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα βλέπουμε πιο φωτεινά. Παραδείγματα τέτοιων εκρήξεων στον γαλαξία μας είναι ο Υπερκαινοφανής του Κέπλερ και ο υπερκαινοφανής του Τύχο Μπράχε το 1604 και το 1572 αντίστοιχα, που ήταν εμφανείς και με γυμνό μάτι. Πιο πρόσφατα, ένας υπερκαινοφανής αστέρας στο γαλαξία M81 φώτισε όλο το γαλαξία το 2014.

Συνάντηση πλανητών: Μια άλλη κοινή θεωρία είναι ότι το Άστρο των Χριστουγέννων ήταν μια συνάντηση πλανητών. Αυτές οι συναντήσεις συμβαίνουν όταν δύο ή περισσότεροι πλανήτες εμφανίζονται κοντά ο ένας στον άλλον στο νυχτερινό ουρανό, δημιουργώντας ένα φωτεινό, ευδιάκριτο γεγονός. Η σύνοδος των πλανητών Δία και Κρόνου τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου το 2020 αναφέρεται ως ένα τέτοιο γεγονός.

Κομήτης: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Άστρο των Χριστουγέννων ήταν ένας φωτεινός κομήτης. Οι κομήτες μπορούν να έχουν μια ξεχωριστή εμφάνιση και συνδέονται ιστορικά με σημαντικά γεγονότα. –>>>(φωτογραφίες από τον Neowise, τον Erik Papatheodoou, τον C/2020 F3 (Neowise) στον Σκινάκα)

Φωτογραφία: FORTH/Institute of Astrophysics