Το οπτικό τηλεσκόπιο αυτού του τεύχους είναι για ένα τηλεσκόπιο στη χώρα μας, στο όρος Κυλλήνη, στην Κορινθία και είναι το αστεροσκοπείο του Κρυονερίου. Το έτος ίδρυσης του είναι το 1972 και τελευταία έχει αρχίσει να ακούγεται γιατί… θα γίνει διαστημικός κόμβος!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα γίνουν επενδύσεις στις υποδομές του και αναβάθμιση τους ώστε να μπορεί να στέκεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά θέματα πλανητικής ασφαλείας.
Το αστεροσκοπείο Κρυονερίου ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
έχει κατοπρικό τηλεσκόπιο Cassegrain με κάτοπτρο 1.2μ και τελευταία είχε αναβαθμιστεί το 2016 με όργανα που απαιτούνται για την παρατήρηση σεληνιακών προσκρούσεων.
Παρατηρήσεις που έχουν γίνει με αυτό μέχρι τώρα …αφορούν προφανώς τη σελήνη και στατιστικά με το τι προσκρούει στην επιφάνεια της. (πρόγραμμα NELIOTA, Liakos 2024, Astronomy and Astrophysics) ή άλλες μετρήσεις σε διάφορους αστεροειδείς. (Reddy, 2023)

Kαι πώς έγινε διαστημικός κόμβος;
Το αστεροσκοπείο Αρίστραχος (που επίσης ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε συνεργασία με την ΕΣΑ για να επικοινωνεί με ένα ειδικό λέιζερ με το δορυφόρο «Alphasat». Αυτό κέρδισε το ενδιαφέρον του επιστημονικού κοινού και απέδειξε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να διαθέσουμε το εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τέτοιου είδους έρευνες, την επικοινωνία δηλαδή με δορυφόρους που στέλνουμε σε διάφορες αποστάσεις. Ο Alphasat βρίσκεται στα 37000χλμ, αλλά πλέον, τώρα η κοινότητα στοχεύει σε κάτι..πιο μακριά..στα 300000000χλμ!
Το αστεροσκοπείο Κρυονερίου πήρε χρηματοδότηση για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του για διαστημική αποστολή «PSYCHE», που έχει σκοπό να ερευνήσει τον αστεροειδή «16 Psyche», που προηγούμενες έρευνες πάνω σε αυτον έχουν δείξει η σύστασή του μοιάζει με αυτήν του πυρήνα της Γης.

Μαζί με την ανάπτυξη του αστεροσκοπείου, η χρηματοδότηση αφορά και την προστασία του πλανήτη μας από διαστήμικα σκουπίδια και αντικείμενα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καθώς και την ανάπτυξη της γύρω περιοχής με διάφορα συνέδρια, επισκέψεις μαθητών και άλλα.
δείτε εδώ το πιο πρόσφατο βίντεο για αυτό https://www.youtube.com/watch?v=cdC1tsRM5Zg
Πηγές
1. https://www.youtube.com/watch?v=cdC1tsRM5Zg
2.¨https://www.aanda.org/component/article?access=doi&doi=10.1051/0004-6361/202449542
3. https://kryoneri.astro.noa.gr/
4.https://physicsgg.me/2024/10/19/αστεροσκοπείο-κρυονερίου-ο-μεγαλύτε/