
Αδριανός: Κορίτσια, ελάτε. Σε λίγο θα ξεκινήσω το χρονό-πλοιο του Αδριανού. Έχω κάνει μερικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο. Τώρα μπορεί να δουλεύει ως χρονό-πλοιο και διαστημό-πλοιο.
98 Ιάνθη: Τι θα κάνουμε αυτή τη φορά Αδριανέ;
Αδριανός: Έχω προσαρμόσει και δύο διαφορετικά τζάμια στα δύο μπροστινά παράθυρα: στο δεξί παράθυρο έβαλα ένα ειδικό τζάμι που σου επιτρέπει να βλέπεις μόνο οπτικό φως. Στο αριστερό παράθυρο, μπορείς να βλέπεις μόνο στις ακτίνες Χ.
431 Νεφέλη: Μίλα σιγά-σιγά Αδριανέ για να καταλάβω. Αν πάει η 98 Ιάνθη μπροστά από το δεξί τζάμι και εγώ κάτσω από πίσω του θα την δω ‘κανονικά’, με το δέρμα της και τα ρούχα της.
98 Ιάνθη: Ενώ αν κάνουμε το ίδιο πείραμα, αλλά με το αριστερό τζάμι θα με δεις όπως βλέπεις μία ακτινογραφία. Θα δεις 431 Νεφέλη, μόνο τα κόκκαλα μου.

Αδριανός: Πάρα πολύ σωστά κορίτσια. Άρα μπορείτε να καταλάβετε εύκολα τώρα ότι πολλά πράγματα έχουν διαφορετική όψη όταν τα κοιτάς σε άλλο φως (στο μπλε, ή στο κόκκινο, στις ακτίνες Χ ή στο ραδιοφωνικό, ή στα μικροκύματα …). Έχουν διαφορετική όψη γιατί βλέπεις άλλα κρυμμένα αντικείμενα που δεν θα τα έβλεπες διαφορετικά, όπως τα κόκκαλα σου στις ακτίνες Χ.
Ήθελα να πάμε να δούμε ένα σμήνος γαλαξιών με τα δύο διαφορετικά τζάμια. Πρέπει να φαίνεται διαφορετικό. Στο οπτικό φως φαίνονται μόνο οι γαλαξίες που είναι μέσα στο σμήνος. Στις ακτίνες Χ φαίνεται το ζεστό αέριο που είναι και αυτό ακριβώς μέσα στον ίδιο χώρο μαζί με τους γαλαξίες.
98 Ιάνθη: Ξέρω, ξέρω τι είναι το ‘σμήνος γαλαξιών’.
431 Νεφέλη: Και εγώ! Να πω;
98 Ιάνθη: Για να δούμε πρώτα τι είναι η όμορφη φωτογραφία με όλες αυτές τις χρωματιστές μπάλες.

431 Νεφέλη: ‘Σμήνος γαλαξιών’ είναι πολλοί γαλαξίες μαζί σε ένα μικρό χώρο του σύμπαντος.
98 Ιάνθη: Ένα ‘πλούσιο’ σμήνος μπορεί να έχει και 1000 γαλαξίες.
431 Νεφέλη: Οι γαλαξίες που περιέχει το σμήνος φαίνονται πολύ καθαρά στο οπτικό φως.
98 Ιάνθη: Το σμήνος περιέχει και ζεστό αέριο που φαίνεται μόνο στις ακτίνες Χ.
431 Νεφέλη: Intracluster medium λέγεται 98 Ιάνθη. Να είσαι πιό προσεχτική.
Αδριανός: Άρα, μέσα στο σμήνος γαλαξιών υπάρχουν οι γαλαξίες και το intracluster medium.
Είναι ακριβώς όπως το επόμενο μπωλ με το νερό και τις χρωματιστές πέτρες. Οι χρωματιστές πέτρες είναι οι γαλαξίες. Το μπωλ είναι το σμήνος γαλαξιών. Το νερό μέσα στο μπωλ είναι ακριβώς όπως αυτό το intracluster medium. Το νερό παίρνει ακριβώς το σχήμα του δοχείου.

Αδριανός: Τώρα που βλέπω την φωτογραφία καλύτερα, δεν νομίζω ότι έχει νερό μέσα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να το φανταστείτε.
98 Ιάνθη: Πότε θα πάμε στην Κόμα; Ανυπομονώ.
431 Νεφέλη: Πάμε επιτέλους. Εδώ δίπλα είναι. Είναι μόνο 3000…000 (21 μηδενικά) χιλιόμετρα μακριά.
Αδριανός: Πάμε.
431 Νεφέλη: Εγώ θα κάτσω πίσω από το δεξί τζάμι γιά να δω τους γαλαξίες.
98 Ιάνθη: Εγώ θα κάτσω πίσω από το αριστερό τζάμι γιά να δω το intracluster medium.
431 Νεφέλη: Αααα, ελάτε γρήγορα να δείτε τι υπέροχo που φαίνεται το σμήνος Κόμα, με όλους τους γαλαξίες του.

98 Ιάνθη: Αααα, εγώ να δείτε τι βλέπω! Το ξέρατε ότι αυτοί οι δύο τεράστιοι γαλαξίες εκπέμπουν στις ακτίνες Χ; Φαίνονται και οι δύο σαν άσπρες κουκίδες! Το intracluster medium που γεμίζει όλο τον χώρο του σμήνους φαίνεται σαν μωβ σύννεφο. Και μου αρέσει τόσο πολυ το χρώμα μωβ!

431 Νεφέλη: Τι υπέροχες εμπειρίες μας χαρίζεις Αδριανέ! Ευχαριστούμε πολύ.
98 Ιάνθη: Τι μάθαμε σήμερα;
431 Νεφέλη: Μάθαμε ότι το σχήμα όλων των πραγμάτων γύρω μας εξαρτάται από το πως τα κοιτάμε. Για παράδειγμα, αν σε κοιτάξω 98 Ιάνθη στο οπτικό θα δω το δέρμα και τα ρούχα σου. Αν σε κοιτάξω στις ακτίνες Χ θα δω τα κόκκαλα σου.
Αδριανός: Η 98 Ιάνθη είναι πάντα ο ίδιος αστεροειδής. Όμως, στα διαφορετικά φώτα φαίνονται άλλες, αρχικά αθέατες πλευρές του εαυτού της. Γιά παράδειγμα, στις ακτίνες Χ τα κόκκαλα της.
Αδριανός: Κορίτσια, και για μένα ήταν πολύ ωραία. Έχουμε και πολλά άλλα να μάθουμε αν κάτσουμε για λίγο εδώ κοντά στο σμήνος γαλαξιών Κόμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Το σμήνος γαλαξιών Κόμα (αριστερή εικόνα): στις ακτίνες Χ, (δεξιά εικόνα): στο οπτικό. Στο οπτικό φαίνονται οι γαλαξίες που ανήκουν στο σμήνος. Στις ακτίνες Χ φαίνεται το ζεστό αέριο που ανήκει στο σμήνος. Η σύγκριση των δύο φωτογραφιών φανερώνει ότι η μορφή του σμήνους στις ακτίνες Χ διαφέρει πολύ από αυτή στο οπτικό.
Οι σχεδόν κυκλικές, ομόκεντρες καμπύλες δείχνουν την έκταση και μορφή του μεσογαλαξιακού αερίου που γεμίζει όλο τον χώρο μέσα στο σμήνος και εκπέμπει τις ακτίνες Χ. Αυτές οι καμπύλες έχουν σχεδιαστεί και στις δύο εικόνες για να είναι ευκολότερη η σύγκριση της κατανομής του μεσογαλαξιακού αερίου με την κατανομή των γαλαξιών του σμήνους. Τα χρώματα στην αριστερή φωτογραφία φανερώνουν την ένταση της ακτινοβολίας: οι περιοχές μεγάλης έντασης φαίνονται με κόκκινο. Περιοχές μικρότερης άντασης σημαδεύονται με μπλε.