ΟΜΑΔΑ ΝΑΙ: Δίας, ένας πλανήτης που ήθελε να γίνει αστέρι

Η 96 Ιάνθη και η 431 Νεφέλη είναι δύο αστεροειδείς που ζούνε στην κύρια ζώνη αστεροειδών, που βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Από το επόμενο σχήμα φαίνεται πόσο κοντά ζούνε στον πλανήτη Δία.

Όσο παίζουν στο δωμάτιο τους, από το παράθυρο βλέπουν πεντακάθαρα τον τεράστιο πλανήτη Δία. Είναι τόσο γοητευτική και όμορφη η κόκκινη κηλίδα του! Τα δύο κορίτσια δεν μπορούν να σταματήσουν να τη θαυμάζουν.

Είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη. Ολόκληρη η Γη χωράει μέσα της.

Σύγκριση της Γής με την μεγάλη ερυθρή κηλίδα του Δία

Αυτή η κηλίδα, είναι στην πραγματικότητα μία τεράστια καταιγίδα, που διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, περίπου 300 γήινα χρόνια. Είναι ένας κυκλώνας. Παρόμοιοι κυκλώνες, πολύ μικρότεροι, υπάρχουν και στη Γη. Σχηματίζονται από περιστρεφόμενα αέρια. Περιστρέφονται αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, και σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού στο νότιο. Σαν αυτούς τους γήινους κυκλώνες είναι και η κόκκινη κηλίδα του πλανήτη Δία.

Αφού θαύμασαν αρκετά την κόκκινη κηλίδα η 98 Ιάνθη λέει:  

98 Ιάνθη: Άκουσα ότι ο Δίας είναι πολύ στεναχωρημένος σήμερα. Δεν πάμε, 431 Νεφέλη, να δούμε τι συμβαίνει και να τον βοηθήσουμε; 

431 Νεφέλη: Τι συμβαίνει Δία; Γιατί είσαι στεναχωρημένος; 

Δίας: Είμαι μεγάλος, έχω υδρογόνο και ήλιο σαν τον Ήλιο μας, αλλά δεν είμαι και εγώ ένα άστρο.

Και συνεχίζει με παράπονο: Δεν θα ήταν όμορφο αν οι άνθρωποι είχαν δύο Ήλιους να τους φωτίζουν και ζεσταίνουν; Θα έγραφαν ωραίους μύθους και ιστορίες γιά μας! Αν υπήρχαν δύο Ήλιοι στον ουρανό, όλοι οι άνθρωποι θα είχαν από δύο σκιές ο καθένας! 

Στη πραγματικότητα, όσο και αν φαίνεται αδύνατον, δύο Ήλιοι δεν θα πρόσφεραν πολύ περισσότερα από αυτά που προσφέρει ο ένας Ήλιος. Καταρχάς, αν το πλανητικό μας σύστημα είχε έναν διπλό αστέρα θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο να έχουμε ζωή στη Γη στη μορφή που την ξέρουμε τώρα. Επιπλέον, ο Δίας ως αστέρας, δεν θα έδινε πάρα πολύ παραπάνω ζεστασιά στους ανθρώπους στη Γη. Είναι 4 φορές πιό μακριά από τη Γη από ότι ο Ήλιος. Η ενέργεια που θα έδινε ο Δίας θα ήταν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτής που δίνει ο Ήλιος (μόνο 6%) 

Η 98 Ιάνθη ήθελε να πει κάτι όμορφο στον Δία γιά να τον κάνει να νιώσει καλά. Σκέφτηκε, σκέφτηκε πολύ και μετά λέει : 

98 Ιάνθη: Δία χαλάρωσε, είσαι ο μεγαλύτερος από τους πλανήτες σε διαστάσεις και μάζα. Πολύ δίκαια σε φωνάζουν “βασιλιά των πλανητών”. Είσαι το τρίτο πιό φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

431 Νεφελη: Ξέρεις, στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο θεός Δίας είναι ο πατέρας όλων των θεών και των ανθρώπων. Είσαι ο θεός του ουρανού και του κεραυνού. Είσαι ο δυνατότερος και σπουδαιότερος όλων των αρχαίων ελληνικών μυθολογικών όντων και θεών. Συνήθως, απεικονίζεσαι να κρατάς έναν κεραυνό. 

Ο Δίας τώρα είναι πολύ πιό ικανοποιημένος και χαρούμενος από πριν. 

98 Ιάνθη: Και το πιό εντυπωσιακό χαρακτηριστικό σου από όλα, που έχει γοητεύσει και εμπνεύσει πάρα πολλούς επιστήμονες και καλλιτέχνες είναι ότι  περιτριγυρίζεσαι από 92 φεγγάρια! (Φεβρουάριος 2023) Τέσσερα από αυτά, είναι τα πιό μεγάλα και τα πιό γνωστά: o Γανυμήδης, η Καλλιστώ, η Ιώ και η Ευρώπη.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία: Καλλιστώ, Ιώ, Ευρώπη, Γανυμήδης

Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Δία είναι ο Γανυμήδης. Είναι και το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα. Είναι πολύ μεγάλος, μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή.

Σύγκριση Ερμή – Γανυμήδη

98 Ιάνθη: Κοίτα Νεφέλη, ένα τεράστιο παγοδρόμιο! Πάμε να φορέσουμε τα παγοπέδιλα μας για να χορέψουμε λιγάκι.  

Έτσι και έκαναν. Χόρεψαν, και έκαναν φιγούρες, στροφές, τούμπες στον αέρα… 

431 Νεφέλη: Κουράστηκα. Πέρασα όμορφα, αλλά δεν είναι ώρα να πάμε να δούμε τον επόμενο δορυφόρο του Δία; 

98 Ιάνθη: Πάμε στον επόμενο, την Καλλιστώ. Έχει πολύ ενδιαφέρον εκεί. 

431 Νεφέλη: Ξέρω. Η NASA ανακοίνωσε το 2003 ότι το 2040 θα είναι εφικτή μία επανδρωμένη αποστολή στην Καλλιστώ.

Καλλιστώ, φωτογραφία της ΝΑΣΑ

Αργότερα, μία διαστημική βάση θα μπορούσε να φτιαχτεί εκεί, γιά την εξερεύνηση από κοντά και των άλλων δορυφόρων του Δία.  

98 Ιάνθη: Το φαντάζεσαι να γίνει αυτό Νεφέλη; Πολλοί άνθρωποι θα έρθουν από τη Γη να μείνουν πιό κοντά μας, στη ζώνη αστεροειδών που ζούμε!

Figure 1: Artist’s impression of a base on the surface of Callisto. Image credit: William Black.

98 Ιάνθη: Δεν κάνουμε ένα διάλειμμα 431 Νεφέλη πρίν πάνε στην Ευρώπη; Πείνασα. 

431 Νεφέλη: Λέω να πάμε να φάμε πίτσα στην Ιώ.

Ιώ, φωτογραφία της ΝΑΣΑ

Η Ιώ είναι το πιό ξηρό φεγγάρι του Δία. Έχει περίπου 400 ενεργά ηφαίστια. Έχει ψηλά βουνά, πιό ψηλά και από το όρος Έβερεστ στη Γη. Καλύπτεται από λάβα και το χρώμα της οφείλεται στο θείο από τα ηφαίστεια. Φαίνεται σαν μία ωραία, τεράστια πίτσα! Εκεί πήγαν τα διδυμάκια γιά να φάνε πίτσα και να πάρουνε δυνάμεις για την άλλη τους περιπέτεια στην Ευρώπη, τον άλλον δορυφόρο του Δία.

Η Ευρώπη είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, με μία λεπτή ατμόσφαιρα οξυγόνου. Αυτό το φεγγάρι του Δία είναι από τα πιό πιθανά μέρη στο ηλιακό σύστημα που μπορεί να έχουν ζωή με τη μορφή μικροβίων. Δυστυχώς, ακόμα τίποτα δεν έχει ανακαλυφθεί. 

98 Ιάνθη: Πόσο δύσκολο πρέπει να είναι να ανιχνεύσεις μόνο μικρόβια που ζούνε στην Καλυψώ. Γιά την ανίχνευση, οι άνθρωποι στέλνουν μηχανήματα από τη Γη που μπορεί να είναι λερωμένα ήδη με γίηνα μικρόβια!

Ευρώπη, φωτογραφία της ΝΑΣΑ

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για ζωή υπάρχουν και σε άλλα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, όπως κομήτες και άλλα φεγγάρια. Όμως, οι περισσότερες έρευνες γιά ανακάληψης ζωής πρόσφατα εστιάζονται στην Ευρώπη.  

Στη Γη, οι άνθρωποι θέλουν τόσο πολύ να μελετήσουν τον Δία και τα φεγγάρια του. Έχουν στείλει και στέλνουν τόσο πολλούς τεχνητούς δορυφόρους με σύγχρονα όργανα για να τον συναντήσουν και μελετήσουν !  

Ένα βράδυ η 98 Ιάνθη φωνάζει όσο πιό δυνατά μπορούσε:

98 Ιάνθη: Ξύπνα 431 Νεφέλη, ξύπνα τώρα! Στη Γη είναι 4 Ιουλίου του 2016. Ο δορυφόρος Juno πρέπει να έχει φτάσει στον Δία. Έλα, πάμε γρήγορα να δούμε! 

431 Νεφέλη: Πράγματι έφτασε. Τώρα θα ξεκινήσει τις περιφορές γύρω απο τον Δία μέχρι τον Ιούνιο του 2018. 

98 Ιάνθη: Άκουσα ότι η NASA θα ζητήσει την βοήθεια όλων γιά να αναλύσουν τις καινούριες φωτογραφείες από τον Δία. Τι λες 431 Νεφέλη να τους πούμε ότι ενδιαφερόμαστε να βοηθήσουμε και εμείς;

Ετοιμάζεται και η ευρωπαϊκή αποστολή (της ESA) στον Δία με το όνομα JUICE. Η εκτόξευση πιθανότατα να γίνει το 2022 και θα φτάσει στο Δία το 2030. Το 2033 θα ξεκινήσει να περιφέρεται γύρω από τον Γανυμήδη.

431 Νεφέλη: Δία, τα ακούς όλα αυτά; Το βλέπεις πόσο πολύ θέλουν να σε γνωρίσουν και μάθουν οι άνθρωποι στη Γη;

98 Ιάνθη: Δεν θα μείνεις καθόλου μόνος. Πάντα θα έχεις κάποιο τεχνητό δορυφόρο απο τη Γη γιά παρέα. Είσαι πολύ τυχερός.

Ο αμερικάνικος δορυφόρος Βογιατζερ που ξεκίνησε από τη Γη το 1977.

Σημειώσεις: 

  • Όλα τα φαινόμενα που περιγράφονται και οι πληροφορίες που δίνονται είναι ακριβείς. Για παράδειγμα, η Ιώ πραγματικά έχει πάνω από 400 ενεργά ηφαίστεια. Φαίνεται κίτρινη λόγω του θειαφιού που έχουν τα ηφαίστειά της και όχι λόγω του ότι είναι πίτσα.
  • Δυστυχώς -ή ευτυχώς γιά όλους- ο Δίας δεν θα μπορούσε να γίνει άστρο από τη γέννηση του. Ο Ήλιος έχει καταναλώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του αρχικού μεσοαστρικού αερίου από το οποίο φτιάχτηκε το ηλιακό σύστημα.
  • Ένα όμορφο μουσικό κομμάτι του έλληνα συνθέτη Βαγγέλη, στο οποίο φαίνεται να επικαλείται ο Δίας είναι το επόμενο αμφιλεγόμενο κομμάτι που έχει συζητηθεί αρκετά.
  • Στο επόμενο βίντεο φαίνεται μία εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Σογιούζ προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό. Η εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ γίνεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Η πρώτη εκτόξευση ανθρώπου, του κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961 έγινε από το ίδιο κοσμοδρόμιο.