Το Φαινόμενο Ματίλντα είναι η προκατάληψη κατά της αναγνώρισης των επιτευγμάτων των γυναικών επιστημόνων, των οποίων το έργο αποδίδεται στους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό το αποτέλεσμα περιγράφηκε για πρώτη φορά από τη σουφραζέτα και υποστηρικτή της κατάργησης της δουλείας Ματίλντα Τζόσλυν Γκέιτζ (1826–98) στο δοκίμιό της, «Γυναίκα ως εφευρέτης» (δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά ως φυλλάδιο το 1870 και στο North American Review το 1883).

Ο όρος «Matilda effect (Φαινόμενο Ματίλντα)» επινοήθηκε το 1993 από την ιστορικό της επιστήμης Μάργκαρετ Ρόσιτερ. (από την σελίδα στην ελληνική Βικιπαίδεια).

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα γυναικών που η προσφορά τους στην επιστήμη δεν αναγνωρίστηκε. Στην Αστρονομία χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τζοσελυν Μπελ-Μπερνέλ. Η Μπελ-Μπερνέλ, ανακάλυψε τα πάλσαρ το 1967. Δεν συμπεριλήφθηκε όμως στο βραβείο Νόμπελ, το οποίο απονεμήθηκε μόνο στον καθηγητή της Άντονι Χιούις το 1974, για την ανακάλυψη των πάλσαρ.

Μπορείτε να ανατρέξετε στο τεύχος 1 του uni-mag, για να διαβάσετε την ιστορία της ομάδας ΝΑΙ με τον τίτλο PULSAR για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πάλσαρ.