Το Βόρειο Σέλας είναι ένα μαγευτικό φαινόμενο που συμβαίνει στο νυχτερινό ουρανό κυρίως σε περιοχές κοντά στο Βόρειο Πόλο της Γης, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των ανθρώπων εδώ και αιώνες, γεμίζοντας τη φαντασία τους με τα χρώματά του και τις αιθερικές κινήσεις του. Για να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει όμως, χρειαζόμαστε την Φυσική.
Το Βόρειο Σέλας προκαλείται από την αλληλεπίδραση φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο με το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα της Γης. Ο Ήλιος απελευθερώνει συνεχώς φορτισμένα σωματίδια που ονομάζεται ηλιακός άνεμος. Αυτά ξεφεύγουν και πλησιάζουν τη Γη, παγιδεύονται από το μαγνητικό πεδίο της πεδίο κυρίως στις περιοχές των Πόλων. Όταν αυτά τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με μόρια στην ατμόσφαιρα, όπως οξυγόνο και άζωτο, τους δίνουν ενέργεια προκαλώντας τα ηλεκτρόνια μέσα τους να μεταβούν σε υψηλότερες ενεργειακές καταστάσεις.
Όταν θα επιστρέψουν στη χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση θα απελευθερώσουν ενέργεια σε μορφή φωτός. Για παράδειγμα, τα μόρια του οξυγόνου συνήθως παράγουν πράσινο και κόκκινο φως, ενώ τα μόρια αζώτου δημιουργούν αποχρώσεις μπλε και μωβ. Έτσι ζωγραφίζουν τον ουρανό με διάφορες αποχρώσεις και χορευτικά μοτίβα, το Βόρειο Σέλας.
Όπως είπαμε, αυτό συμβαίνει στους πόλους της Γης. Άρα υπάρχει και Νότιο Σέλας! Καθώς κοντά στην Ανταρκτική όμως μένουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι και περισσότερο πιγκουίνοι, αυτό έχει καταγραφεί πολύ λιγότερο.
Υπάρχουν μερικές εποχές που βλέπουμε αυτά τα φώτα να είναι πιο έντονα και φαίνονται από χαμηλότερα γεωγραφικά μήκη. Εχουμε παρατηρήσει στον ήλιο έναν ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας. Τις εποχές που αυτή είναι πιο έντονη, παρατηρούμε πιο έντονο και πιο δυναμικό σέλας.
Πέρα από την επιστημονική εξήγησή τους, τα Βόρεια Φώτα κατέχουν ένα ιδιαίτερο μέρος στον λαϊκό πολιτισμό και τη μυθολογία. Πολλοί βόρειοι πολιτισμοί έχουν θρύλους και μύθους που τα εξηγούν. Σε ορισμένες παραδόσεις, πιστεύεται ότι τα φώτα είναι οι πνεύματα των προγόνων ή μυθικών πλασμάτων που χορεύουν στον ουρανό. Άλλοι τα θεωρούν ως ουράνιους ταχυδρόμους ή ως τη γέφυρα που συνδέει τον ανθρώπινο κόσμο με τον ουράνιο.
📷 Εδώ μερικές φωτογραφίες που πήραν οι ίδιοι συνεργάτες του Uni-Mag:
Κατερινιόβη Τριανταφυλλάκη, Εσθονία,
Φαίη Παπαδιαμάντη, Χώρα των Saami
(Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης)